Knutsel mee tijdens Pasen


Ook leuke knutselsuggesties, lekkere paasrecepten of ideeen? Mail ze ons.
  <- pssst... dit is ook een ei van de grote PaaseierenraceEieren verven

Natuurlijk mag het eieren verven met Pasen niet ontbreken! Altijd weer een hoogtepunt voor de kleintjes.
Het enige wat je nodig hebt is waterverf, een kwastje, een beker water en bijvoorbeeld een bord om de verf op te doen.

Op de foto zijn de voorgekleurde eieren te zien die je als basis kan gebruiken. Hieronder kan je zien hoe je dat kan doen met 'natuurlijke verf'.
 
 
 
 
terug naar boven
 

Eieren verven met natuurlijke verf
 
Je kan eieren verven met natuurlijke (plantaardige) kleurstoffen. Hierdoor kan je ze naderhand ook veilig opeten. Kies hieronder een kleur en 'verf' de eieren in een pannetje door ze mee te laten koken. Je geeft ze een mooie glans als je ze inwrijft met een druppel (olijf-)olie.
Je kan uitproberen welke andere kleuren het geeft als je witte of bruine eieren gebruikt.
 
Kijk goed uit met heet water! Laat iemand helpen!
 
Gewenste kleur:
Kook de eieren in:
Groen kookwater van spinazie
Blauw kookwater van rode kool
Geel / Goud met bruine eieren water met uienschillen
Rood kookwater van rode bietjes (het beste werkt bietjes uit glas)
terug naar boven
 

Speciale effecten met eieren verven


Gemarmerd eiwit

Speciale effecten met het verven, bijvoorbeeld 'gemarmerde' eieren kan je bereiken door de schil van de (gekookte!) eieren na het koken te breken/barsten (niet eraf halen dus) en dan nog een kwartier in het kookwater terug te leggen. Hierna kan je ze pellen.
Dat zal mooi staan op de paastafel!

Vlekken en vormen

Op de schil van het ei kan je ook vormen aanbrengen. Dit kan je doen met gesmolten kaarsvet. Breng het kaarsvet aan op het ei met een kwastje of een lucifer. Leef je maar uit! Verf hierna het ei helemaal met waterverf. Waar het kaarsvet zit blijft de verf niet zitten en hier komen de vormen weer tevoorschijn als je het gestolde kaarsvet weer verwijderd. 

Palmpasen


Palmpaasstok

Materiaal:

Werkwijze:

Bind de stokken met het touw als een kruis aan elkaar.
Omwind de stokken met kleurige stroken crÍpepapier, totdat je de stok niet meer ziet.
Hang een ketting van pinda's, rozijnen en ander gedroogd fruit aan de uiteinden van het kruis. Prik boven op de palmpaasstok een broodmandje en een takje groen.
Je kan als variatie ook een ketting van kleurig snoep (zoals spekjes en zo) maken.
 

Broodhaantje

Benodigdheden:

Werkwijze:

Doe de bloem en het zout in een kom. Voeg de gist en de suiker toe. Maak een kuiltje in het mengsel en schenk daar de melk of het water in. Kneed het deeg goed door elkaar. Dek de kom met een vochtige doek (bijvoorbeeld een theedoek). Laat het deeg op een warme plek (bijvoorbeeld een radiator) rijzen tot de hoeveelheid deeg verdubbeld is. Dit duurt ongeveer drie kwartier.
Kneed van het deeg vier haantjes. Maak van een stukje deeg een vleugeltje en plak dat met een beetje water aan het haantje vast. Maak oogjes van krentjes of rozijnen.
Bak de haantjes op 225 graden ongeveer 20 minuten gaar en goudgeel.
Nu zijn de haantjes klaar om op de palmpaasstok gebruikt te worden.

Ei

Materiaal:

Werkwijze:

Teken een ei op papier en beide kanten laten kleuren. Het ei afwerken door er met een watje met gele ecoline overheen te vegen. Het gele ophanglint aan het ei bevestigen.

Placemat

Materiaal

 

Werkwijze:

De voor en achterkant van het papier laten kleuren. Daarna stickers of plaatjes erop plakken. Met een stift een paastekst op het vel schrijven. Als laatste de vellen in een plastic insteekmapje steken, zodat echte, afneembare placemats ontstaan. Je kan het ook lamineren.
 


Een paaskuikentje

Materiaal:

Werkwijze:

Ei geel laten verven, oogjes (die zo leuk rollen!) erop plakken en aan de onderkant wat stro eromheen of met wat gele veertjes versieren.
Tada! een paaskuikentje.

Ingezonden door Gisela de Looze van Peuterspeelzaal de Kokkel uit Scharendijke, Zeeland.

Twee lammetjes 
 

Materiaal:
 

Werkwijze:

Klik op de mail hiernaast, print de mal twee keer uit en knip de lammetjes daarna uit. De onderkant van pootjes staan er niet helemaal op, omdat de mal iets groter is dan A4. Teken deze er dus ook bij en plak ze ook aan de mal. Zorg ervoor dat je lammetjes hebt die elkaar's spiegelbeeld zijn. Je kan ze straks op elkaar plakken en dan blijven ze staan. Dan is het wel zo leuk wanneer de lammetjes dezelfde kant uitkijken.
Knip stukjes wol in lengtes die je zelf leuk vind. Wanneer je met watten wilt plakken kan je die gewoon in stukjes scheuren. De watten blijven lekker aan je handen kleven.
Nu kan je de lammetjes beplakken met zoveel wol of watten wat je zelf wilt. Maak maar een lekkere warme vacht. Dan hebben ze het ook niet zo koud wanneer ze buiten in de wei lopen. Let er wel op dat je de ogen niet beplakt. Dan kan het lammetje niets meer zien.
Wanneer de lammetjes een lekkere warme 'jas' aanhebben kan je ze aan elkaar plakken. Je plakt dan op de beide poten -in de lengte- de wc-rol erop.
Dan plak je ze op elkaar en het lammetje blijft staan.
 

Glimmend ei 

Materiaal:
 

Werkwijze:

Eet je eerst misselijk aan de chocolade-eitjes, want de papiertjes heb je straks hard nodig. De papiertjes moet je er voorzichtig afhalen, dan kan je er allerlei vormen mee maken. Je kan het knippen of scheuren.
Knip uit een a-4tje een ei. Beplak het dan met de papiertjes.
 
 
 
 
 


 
Paasmobiel 
 
  
Materiaal:

Werkwijze:

Knip uit het gele papier een ' ei-ring'. Maak er bovenin een gaatje in met de perforator.
Beplak het kuikentje met propjes geel papier. Je kan het kuiken aan twee kanten beplakken. Wanneer de mobiel dan draait, zie je aan beide kanten tenminste een geel kuikentje.
Het haasje kan je aan beide kanten bruin kleuren. Je kan het natuurlijk ook beplakken met bruin crÍpepapier.
Dan knip je een stukje draadje van de wol en bevestig je het kuiken en het haasje eraan. Deze maak je dan weer vast aan de 'ei-ring'.
De mobiel kan je overal ophangen.
 

  3 kuikentjes

Materiaal:

Werkwijze:

Teken op papier een kuikentje en beplak deze met de gele wol. Je kan de kuikentjes natuurlijk versieren zoals je zelf wilt. Of je gebruikt ze in de mobiel zoals hierboven staat beschreven.
Wanneer je een lammetje, een haasje, eieren en een kuikentje hebt gemaakt kan je misschien ook wel een 'Paastafereel' maken.
Veel plezier ermee!4 Rode paaseieren 4 keer verschillend 

 

Materiaal:

Werkwijze:

Print de eieren uit. Knip ze uit en trek ze over op rood papier. Knip deze ook weer uit. Misschien kan je wel het rode papier in de printer doen.
Je kan de eieren versieren zoals je zelf wilt. Op de foto hierboven is er één met vingerverf beschilderd, één is beplakt met mini eitjes, één met strikjes gemaakt van
crÍpepapier en plakband. En de andere is gekleurd.
Van deze eieren zou je ook een mobiel kunnen maken door de eieren onder elkaar te hangen. Dan is het wel het mooiste om allebei de kanten te versieren.


Nieuwe Paasknutsels

Heb jij nog leuke paasknutsels? Mail ze ons!

En vergeet je niet over een paar weken met Moederdag ook nog eens kijken? Dan kan je je moeder verrassen met een hele mooie moederdagknutsel!

Wanneer valt Pasen dit jaar?
Paasliedjes
Paaskleurplaten
Paasverhalen
De Grote Eierenrace
Puzzel mee met Pinkelotje

terug naar Pinkelotje