Knutsel mee met Pinkelotje voor Valentijnsdag
 

dit is een oude pagina

Klik hier voor de huidige versie

   
Hieronder staan wat ideetjes om een leuk kadootje of een mooie kaart in elkaar te knutselen. Vraag wel even wat hulp van een volwassene!
Veel succes!

Valentijnskaart met fotoValentijnskaart met foto
  
Materiaal: Werkwijze:
 
Zoek de mooiste foto van je Valentijn. Knip uit het rode karton een hart.
Knip de foto op maat, zodat de foto mooi uitkomt door het hart. Plak de foto op het witte karton. Op de foto plak je het rode karton.
Versier nu de witte rand van de kaart met plakhartjes of andere versiersels.
Nu nog de hartewens en dan kan je de kaart naar je valentijn sturen!Harten van papier-maché

Materiaal:

Werkwijze: Werkwijze:

Blaas een (harten)ballon op en knoop hem dicht. Scheur een aantal krantenbladen in vierkante snippers van
ongeveer 3 cm en maak de behangerslijm volgens gebruiksaanwijzing klaar.
Smeer nu telkens een stuk van de ballon in en plak de snippers schubvormig over elkaar. Breng op elke laag snippers behangerslijm aan. Kleef acht tot tien lagen op elkaar. Hoe meer lagen je legt, hoe stabieler het hart wordt. Wacht een paar dagen totdat de ballon helemaal droog is, dan kan je de ballon doorprikken zodat hij ineenschrompelt.
Lijm een houten staaf met meerdere snipperlagen aan de punt van het hart vast.
Als het hart goed droog is, schilder je het eerst rood en breng je nadien met een spons nog lila of roze accenten aan.Hart van verfrommeld papierHart van verfrommeld papier

Materiaal:

Werkwijze: Werkwijze:

Scheur stukjes zijdevloeipapier van verschillende kleuren. Verfrommel daarna de stukjes tot balletjes. Teken met een potlood een hart op karton. Knip dit uit en doe lijm op het hart en beplak dit met de propjes.Beschilderd bordjeBeschilderd bordje

Materiaal:

Werkwijze: Werkwijze:

Neem een wit bordje en plak een hart met dubbelzijdig plakband in het midden. Verf het bordje rood rondom de hartvorm. Belangrijk: er mag geen verf onder de rand van de hartsjabloon komen. Haal als de verf een beetje droog is het hart voorzichtig met een cocktail prikker omhoog en neem het van het bord. Pas daarbij op dat je geen vegen in de verf maakt. Als je wilt, kun je nu met een penseel kleurige stippen op het geverfde oppervlak aanbrengen.
De rand van het hart kun je ook met stipjes versieren. Laat het bordje een paar uur drogen.Hartendoosje van golfkartonHartendoosje van golfkarton

Materiaal:

Werkwijze: Werkwijze:

Leg de deksel van het bonbondoosje ondersteboven op het golfkarton en teken met potlood langs de omtrek. Knip de vorm daarna uit. Knip hieruit een hart, teken het op de gladde kant van het golfkarton dat tekent makkelijker.
Lijm rood vouwkarton achter de hartvormige opening die nu is ontstaan.
Knip eerst een stuk vouwkarton op de maat van het deksel af. Smeer vervolgens de achterkant van het golfkarton in met lijm en druk het vouwkarton ertegenaan.
Lijm daarna het golfkarton met het rode hart op de deksel van de bonbondons. Lijm het uitgeknipte hart van golfkarton een stukje naast het rode hart vast.Een roosEen roos

Materiaal:

Werkwijze: Werkwijze:

Knip inkepingen in een kartonnen wc-rolletje en daarna punten. Vouw deze zogenaamde kelkbladeren om en schilder alles groen.
Vouw een rood servetje uit. Vouw het in de lengte dubbel en knip het door. Leg de verschillende stukken op elkaar. Vouw de bloembladeren in een zigzag en steek ze in de groene koker. Krul de bloembladeren om. Knip twee bladeren uit groen papier en lijm ze op de steel.KurkafdrukkenKurkafdrukken

Materiaal:

Werkwijze: Werkwijze:

Knip twee repen karton uit die in twee tennissokken passen. Doe het karton in de sokken. Doe wat rode verf op een bordje.
Maak van kurk (bijvoorbeld van een oud prikbord) een hartvorm, doop dit in de verf en bestempel hier de sok mee. Doop de kurk telkens opnieuw in de verf.
Wacht tot de verf goed droog is voordat je de andere kant gaat bedrukken. Fixeer hierna de kleuren met een strijkijzer.
(Laat dit een volwassene doen)Valentijnskaart met zoentjesValentijnskaart met zoentjes

Materiaal:

Werkwijze: Werkwijze:

Vouw een rood vel papier (liefst A4) dubbel in de breedte, zodat je een dubbele kaart krijgt.
Knip van wit papier een hart ter grootte van de helft van het dubbelgevouwen papier. Het geeft een leuk effect als je dit met een kartelschaar doet! Je kan hem ook uitprikken.
Maak met lippenstift (flink veel natuurlijk!) heel veel zoentjes op het hart. Plak het hart vol zoentjes met wat peuterlijm op de voorkant van de kaart. Maak op een ander papier een mooie valentijnstekening of kleur één van de kleurplaten in die je op de kleurplatenpagina kan vinden. Plak deze aan de binnenkant van de kaart.
Stop de kaart in een grote envelop en geef hem op 14 februari aan iemand die je lief vindt!
 

Fotolijst met een groot hart

Materiaal voor de fotomal:

Werkwijze: Werkwijze:

Teken op het karton een groot hart en een rondje waardoor de kinderen straks door kunnen kijken.
Snij de vormen uit.
(Laat dit een volwassene doen)
Plak rood papier op het hart, knip het in waar nodig is.
Schrijf op wit papier de letters 'voor mijn Valentijn' en knip dit daarna uit. Plak de letters in de juiste volgorde op het hart.

Fotolijst

Materiaal:

Werkwijze: Werkwijze:

Vouw het A3-tje dubbel. Vouw het daarna weer open en snij uit één helft een afmeting van een foto van 10 cm bij 15 cm. (Laat dit een volwassene doen)
Zorg straks ook dat je de foto horizontaal maakt, want anders klopt de lijst niet meer. Vouw de het A3-tje nu weer dubbel.
Knip uit gekleurd papier allerlei grote en kleine hartjes en plak deze op de dubbelgevouwen lijst, denk eraan dat de hartjes alleen op de rand geplakt moeten worden, want er moet nog een mooie foto in.
Laat nu een leuke foto van je maken terwijl je het hart vast houdt en er doorheen kijkt.
Plak de foto daarna vast met plakband en plak de lijst dicht.

gemaakt door Nienke (stagiaire)

We hopen dat je er iets moois van kan maken!Liefdesmeter