Vogels voeren in de winter

Pindaslinger

Materiaal:

Werkwijze:

Maak met de prikpen een gaatje door de dop-pinda.
Je kan ook alleen de stopnaald gebruiken, maar met een prikpen is het net iets handiger.
Van het vliegertouw doe je 2x je armlengte en knip het dan af en maak aan het ene uiteinde een lus.
Als je een aantal doppinda's klaar hebt met een gaatje dan kan je beginnen met rijgen.
Zo kan je mooi afwisselen, eerst is een aantal pinda's een gaatje maken en dan rijgen, dan weer een gaatje maken enzovoort.
Als het vliegertouw bijna op is, maak je aan het uiteinde ook een lus.



Nu kunnen de vogels lekker gaan smullen!



Vogel vetbollen

Materiaal:


Werkwijze:

Let op: Je hebt misschien hulp van een volwassene nodig.

Doe het vet (ossewit) in een pan en zet deze zachtjes op.
Let op dat als je ander hard (of gebruikt) frituurvet gebruikt, er geen zout in zit!
Zet alle vormpjes klaar en knip stukjes touw.
Leg een knoopje in het touwtje en leg deze in de bakvormpjes.
Vul je vormpjes met het vogelvoer.
Doe het niet biet helemaal vol.
Als het vet gesmolten is haal je pan van het fornuis.
Lepel nu voorzichtig het vet in het vormpje.
Als het gaat bruisen is het vet te heet.
Pas op! Want dan kan het voer gaan knetteren.
Dat vinden de vogels vast niet lekker, dus laat het vet dan een beetje afkoelen.
Als alle vormpjes vol zijn, dan moet het echt even afkoelen.
Dan wordt het vet weer wit, net zoals het in het begin was.
Als het echt klaar is, kan je heel makkelijk de vorm verwijderden.
Dan laat het vanzelf los.
Kan dat nog niet, dan is het nog goed gestolt.
Dan moet je nog even wachten.
Als het allemaal klaar is, kan je buiten de vogels gaan verwennen met al het lekkers!

Suggesties? Mail ze ons!