zing mee
Drie Koningen Koek
knutsel mee
kleur mee op drie Koningen
Weet jij nog leuke knutsel-ideetjes voor 3 Koningen? Mail ze ons dan! We zijn ook benieuwd naar jullie reacties!
Wij komen van Oosten, wij komen van ver.
A la berline postiljon!
Wij zijn er drie koningen met een ster.
A la berline postiljon.
Van cher ami tot in de knie.
Wij zijn drie koningskinderen.
Sapater trok naar Vendelo, van cher ami.
Wij hebben gezongen al voor dit huis.
A la berline postiljon!
Geef ons een penning,
dan gaan we weer naar huis.
A la berline postiljon!
Van cher Ami, tot in de knie;
wij zijn drie koningskinderen.
Sa, pater trok naar Vendelo,
van cher ami.
Driekoningen, driekoningen, geef mij een
nieuwe hoed.
Mijn oude is versleten. Mijn moeder mag
't niet weten.
Driekoningen, driekoningen, geef mij een
nieuwe hoed
Als het op 6 januari donker wordt, kan
de driekoningenoptocht beginnen.
De kinderen gaan verkleed als koningen,
met matels om en kronen op, langs de deuren. Ze bellen aan, zingen hun
driekoningenliedje en krijgen snoep.
Materiaal:
Neem een stuk goudkarton dat om je hoofd
past en knip punten.
Maak er met een nietmachine een kroon
van.
Thuis of op school wordt het driekoningenbrood (of ook wel 3 Konigen koek genaamd) gegeten. In deze koek (in de vorm van een cake) is een boon of nootje gedaan. Wie de boon vindt, mag die dag koning zijn. De koning mag bijvoorbeeld kiezen wat er 's avonds gegeten wordt of welke spelletjes er worden gedaan. Er zijn veel verschillende variaties op de vorm en de recepten.
Maak brood- of cakedeeg met speculaaskruiden en stop er een boon of noot in. Vorm een brood of cake en bak het. En nu maar afwachten wie de boon vindt... die is de koning!
ingrediënten:
350 gram bloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 eetlepel suiker
2 theelepels zout
200 ml melk
50 gram boter
1 eidooier
geraspte schil van 1 citroen
bloem om te bestuiven
1 losgeklopt ei om te bestrijken
huishoudfolie
bakpapier
amandel of boon
schone theedoek
voorbereiden:
Bloem, gist, suiker en het zout in een ruime kom mengen en in het midden een kuiltje maken. Melk en boter in een pan of in een scaal in de magnetron verwarmen tot lauwwarm. De melk voelt dan net warm aan als jeje jvinder erin houdt, de boter begint te smelten. Met een vork eidooier en citroenschil door warme melk kloppen en dit mengsel in het kuilte schenken.
Melk met een houten lepel al roerend vanuit het midden door de bloem mengen. Met schone handen alles tot een deeg kenden. Eventueel extra melk toevoegen. Werkvlak bestuiven met bloem en deeg hierop blijven kneden tot een soepel bal ontstaat die vanzelf van de handen loslaat. Deegbal terugleggen in de kom en afdekken met huishoudfolie. Op een warme, tochtvrije plaats ongeveer 1 uur laten rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
De bakplaat bekleden met bakpapier. Amandel of boon in het deeg drukken. Het deeg tot een rond brood vormen met een doorsnede van ongeveer 20 cm en op de bakplaat leggen. Met een schaar een kruis (+) in het deeg knippen. Deeg een achtste slag draaien en nog een kruis knippen, zodat een stervorm ontstaat. Deeg afdekken met een theedoek en nog 30 minuten laten rijzen.
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 200 graden. Brood bestrijken met losgeklopt ei en in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar bakken. Brood op een rooster laten afkoelen.
Voorbereiden ca 40 minuten.
Bereiden ca 25 minuten.
Wachttijd ca 90 muniten.
Bevat per sneetje 125 kilocalorieën, 4 gram vet, 4 gram eiwit en 18 gram koolhydraten.
Bron: Albert Hein - Smaak van December
Terug naar de themapagina.