Verhuizen

Verhuizen en kinderen

Boekentips

Kleurplaten

Knutselen

Links


Verhuizen en kinderen

Een verhuizing is iets waar ouders vaak naar uitkijken. Eindelijk naar dat mooiere of grotere huis, dichter bij het werk of een leukere buurt. Verhuizen naar een nieuwe woning is altijd spannend!

Maar verhuizen kan voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis zijn. Ze moeten hun vertrouwde omgeving missen. Dat is niet altijd even gemakkelijk.

Bij het verhuizen moet je je vertrouwde buurt achterlaten, misschien je school en je vriendjes en vriendinnetjes.

Het kan heel eng zijn om in een nieuwe buurt en op een nieuwe school te komen en daar weer nieuwe kinderen te leren kennen en daar weer een plekje te vinden.

Leeftijd 

Ook al op hele jonge leeftijd heeft een verhuizing effect op een kind. Een baby lijkt nog zo weinig bewust te zijn van zijn omgeving, dat een verhuizing voor een baby gemakkelijk lijkt te zijn, maar dat is niet het geval. Baby's zijn namelijk heel gevoelig voor veranderingen in licht, geluid en geuren. En baby's zijn erg gevoelig voor hoe hun ouders zich voelen. Wanneer de ouders wat gestresst zijn rond de verhuizing zal een baby dit meteen voelen. Het is dan ook belangrijk dat de ouders rust uitstralen.

Op de peuterleeftijd kan een kind ook enigszins voorbereid worden op een verhuizing. Door samen een boekje te lezen kan het kind uitgelegd worden wat verhuizen inhoudt. (boekentips)

Vanaf de kleuterleeftijd kan het kind langzaam aan echt bewust betrokken worden bij de verhuizing. In eerste plaats kan het goed zijn het huis te laten zien zodra dit kan.

Problemen op school door verhuizen 

Kinderen die vaak verhuizen lopen een verhoogd risico op problemen op school. Bij elke verhuizing naar een andere omgeving moet een kind wennen aan nieuwe klasgenootjes en misschien ook aan een ander leerprogramma. Daardoor kunnen zij in sommige vakken een voorsprong hebben en een achterstand in andere. Dat laatste kan erg stressvol zijn.

Ook kan er door verhuizing een einde komen aan vriendschappen. Ouders moeten alert zijn op tekenen dat het kind ongelukkig is of de situatie niet goed aankan, zoals prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, neerslachtigheid, destructief gedrag, teruglopende resultaten op school en slapeloosheid.

Boekentips

Annabella gaat verhuizen<br>Mieke van Hooft
Annabella gaat verhuizen
Mieke van Hooft

Annabella gaat verhuizen en iedereen gaat mee. Ook alle spullen gaan mee: haar bed, haar fietsje, haar potje en Fiepje. Maar waar is Fiepje? Misschien in Fiepje al in het nieuwe huis.

De olijke tweeling gaat verhuizen<br>A. Peters
De olijke tweeling gaat verhuizen
A. Peters

De vader van de avontuurlijke tweeling Ellis en Thelma Bongers krijgt ander werk, waardoor het gezin naar het dorpje Hoefsloot verhuist. Bengeltje - de kat - neemt tijdens de verhuizing de benen. Daardoor ´missen´ Ellis en Thelma de verhuiswagen, terwijl hun ouders met de Loe-Loe al naar het nieuwe huis zijn gegaan... Ze komen tenslotte in Hoefsloot aan, maar hoe?! Ellis en Thelma moeten wennen aan hun nieuwe klas, maar algauw sluiten ze vriendschap met Huib, Joost, Barbara, Lisa en Gerrie. Ook op het platteland wachten natuurlijk allerlei avonturen. Zo breekt hun geit een keer uit. In het holst van de nacht gaan de meisjes op zoek naar hun geliefde Mekkie. Ze raken de weg kwijt, dwalen door weilanden, halen een natte pyjamabroek in een sloot, worden nagezeten door een stel koeien, glijden uit in koeienvlaaien en krijgen tenslotte droge kleren van een boerin... Jolanda - die op een groot kasteel woont - vraagt de hele klas op haar verjaardagspartij, met uitzondering van Gerrie die volgens Jolanda ´naar stal ruikt´. De tweeling dreigt evenmin op de partij te komen als Jolanda Gerrie niet uitnodigt en tenslotte kiest de hele klas Gerrie´s kant. Zal de verwende Jolanda bakzeil halen? Lees maar!

Plotter gaat verhuizen<br>Hilde Schuurmans
Plotter gaat verhuizen
Hilde Schuurmans

Plotter gaat verhuizen. Dat betekent een nieuw huis, een nieuwe school en een nieuwe juf. Dat valt niet zo mee. "Je krijgt vast snel nieuwe vriendjes," zegt mama. Maar dat weet Plotter nog zo niet. In de klas zegt hij tegen niemand wat. Op het speelplein kruipt hij heel alleen in een hoekje. Een groepje stoere jongens lacht hem uit. Pollie, Barbara en Robin nemen het op voor Plotter. Zo krijgt hij toch de eerste dag al nieuwe vriendjes! Een herkenbaar prentenboek over hoe het voelt als je je vertrouwde omgeving moet achterlaten en moet wennen aan een nieuwe situatie.

Pluisje gaat verhuizen<br>Sharon Harmer & A. Irvine
Pluisje gaat verhuizen
Sharon Harmer & A. Irvine

Pluisje de kat gaat samen met haar baasjes verhuizen. Maar Pluisje blijft liever in haar oude huis en bij haar vriendjes! Maar het is niet anders, Pluisje krijgt een andere thuis. Ze zal haar vriendjes missen en vraagt zich af hoe haar nieuwe huis

De liefste papa en ik gaan verhuizen<br>A. van Dam
De liefste papa en ik gaan verhuizen
A. van Dam

Het regent pijpenstelen. Langzaam loopt het berenhol vol water. Papa Beer vindt dat Beertje en hij een droog hol nodig hebben. Dus moeten ze verhuizen. 'Verhuizen!' roept Beertje uit. 'Maar we wonen hier toch fijn?' 'We vinden wel een nieuw hol'

Kapitein Wervelwind gaat verhuizen<br>A. Clarke & J.-P. Jaggi
Kapitein Wervelwind gaat verhuizen
A. Clarke & J.-P. Jaggi


Kleurplaten

De verhuiswagen zit helemaal vol voor de verhuizing naar het nieuwe huis!

Aannemer

Verhuizen kan ook zo!

Bouwvakker

Je kan naar een
nieuw huis verhuizen of naar een bestaand huis.
Kleurplaten over een nieuw huis bouwen vind je hier.

Nog meer kleurplaten vind je in het kleurplaten overzicht

Knutselen


Verhuiskaarten maken.

Nog even geduld


Links

Meer kleurplaten over een
nieuw huis

Meer thema's op onze themapagina