Sinterklaas recepten

 
Hieronder staan wat makkelijke recepten voor Sinterklaas. Laat je wel iemand helpen? De oven is erg heet!
Veel kook- en smulplezier!

Pepernoten
Taaitaai
Kruidnootjes
Marsepein  maken
De Smulboot
Speculaaskruiden maken
Zwarte Pieten cake-jes
Room borstplaat
Speculaasbrokken

Boekentip:

Daar wordt aan de deur geklopt
Daar wordt aan de deur geklopt
Ineke Verschuren
Verhalen van onder andere Annie M.G. Schmidt, Mies Bouhuys en Paul Biegel over de Sint, die vergezeld van zwartepieten 's nachts over de daken rijdt en kinderen bezoekt.
Natuurlijk ontbreken de bekendste sinterklaasliedjes niet, en de recepten van onder andere taai taai en pepernoten.


Pepernoten

Benodigheden:

Werkwijze:
 
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom.  Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen.  Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg.  Smeer een bakblik in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in een matig warme oven in circa 15 minuten lichtbruin en gaar.  Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.


Taaitaai

Benodigheden:

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door. Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door.
Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit, of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met margarine ingevette bakplaat en bak het in een matig warme oven in circa 25 minuten lichtbruin. Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.Kruidnootjes

Benodigdheden:

Werkwijze:
 
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Kneed alle ingrediënten behalve de melk goed door elkaar en doe er  zoveel melk bij dat het beslag lekker soepel wordt.  Wrijf een bakblik
in met margarine.  Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op het bakblik en druk ze iets plat.  Bak ze in 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar.
Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar. 
Laat je wel iemand helpen? De oven is erg heet!

Marsepein (let op, er staan 3 recepten)

Benodigdheden:

Werkwijze:

Kneed alles goed door elkaar tot een bal. De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen. Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.
Je kan er nu leuke dingen van maken zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d. 

Recept 2 Marsepein

Benodigdheden:

Werkwijze:
Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan. Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in de foodprocessor. Hak ze eerst tot ze heel fijn gemalen zijn.
Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de machine nog even draaien tot u een samenhangend geheel heeft. Leg de marcepein in plastic folie een paar uur in de koelkast.
Kleur de marcepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en kneed die er heel goed door.

Recept 3 Marcepein

Benodigdheden: Werkwijze:

Zet de amandelen op met ruim koud water en laat ze aan de kook komen. Giet ze af en overgiet ze met koud water. Pel de amandelen en droog ze. Maal ze in een amandelmolen of vleesmolen zeer fijn.
Zeef de poedersuiker en voeg de gemalen amandelen, oranjebloesemwater en het eiwit toe. Maal alles nog eens.
Verpak de marcepein in vochtig gemaakt bakpapier of folie en laat deze 1 nacht rusten.
Kleur de marcepein eventueel met enkele druppels voedselkleurstof.
Als je een gelijke hoeveelheid amandelen en suiker neemt, krijg je een fijner soort marecepein

 Smulboot

Benodigdheden:

Werkwijze:

Van een plakje cake of ontbijtkoek, boter en hagelslag  maak je een lekkere smulboot.
Snij een plakje cake en snij er twee hoekjes af zodat je een boot krijgt. Bewaar de hoekjes wel, want die heb je straks weer nodig.
Smeer de zijkanten in met boter.
Doe op een bordje hagelslag en rol de boterkant van de boot door de hagelslag.
Maak nu van de twee hoekjes, die je op elkar plakt door er wat boter tussen te smeren, het dek van de boot. 
Prik daar het vlaggetje doorheen en zet er passagiers op van schuimpjes. En smullen maar! Speculaaskruiden

Benodigdheden:

Werkwijze:

Doe alle kruiden is een bak en schud ze door elkaar. Bewaar ze in een potje wat je goed kan afsluiten. Nu kan je bijvoorbeeld kruidnootjes gaan maken.Zwarte Pieten cakejes

Benodigdheden:

Werkwijze:

Maak en bak de cakejes zoals het beschreven staat op het pak.
Terwijl de cakjes worden gebakken kan je vast de chocoladeglazuur maken.
Maak nu van poedersuiker en water en papje. Het moet een klein beetje dik worden, want je moet er straks gezichten van maken. Als je de zwarte Pieten een gekleurd gezicht wilt geven doe dan in plaats van het water, limonadesiroop door de poedersuiker.
Wanneer de cakejes overgoten zijn met het glazuur kan je er gezichten op maken. Ogen kan je maken door twee mini M&M's erop te plakken.

terug naar de receptenpagina


Room borstplaat

Benodigdheden:

Werkwijze:

Haal de bakplaat uit de oven en leg het bakpapier op de bakplaat. De vormpjes een beetje nat maken en erop leggen. In een steelpannetje de suiker en de roomboter al roerende op een laag vuur met een houten lepel aan de kook brengen. De suiker moet smelten. Wanneer de suiker als een dunnen draad aan de lepel blijft hangen de pan van het vuur nemen. Nu kan je de essence erdoor doen.
Met de houten lepel blijf je goed roeren in de pan, het mengsel moet snel afkoelen. Denk ook goed aan de randjes van de pan. Roer net zolang totdat je een soort krassend geluid hoort.
Doe dan het mengsel direct in de vormpjes, druk het iedere keer goed aan zodat je mooie gevulde en vooral gladde vormpjes krijgt. Dit moet je wel een beetje snel doen, want anders gaat het stollen.
Na ongeveer 15 minuten moet je de vormpjes omdraaien. Dit doe je door ze eerst een beetje los te maken van het bakpapier. Het beste kan je dit doen door een beetje heen en weer te gaan met de bakplaat. Draai de vormpjes om en laat deze kant ook weer goed drogen. Na weer ongeveer 15 minuten kan je de vormpjes eraf halen. Kijk wel goed of de borstpplaat helemaal droog is anders breken de vormpjes en dat zou zonde zijn van al je werk. 


Speculaasbrokken 

Benodigdheden:

Werkwijze:

Doe in de kom het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden en meng dit goed. Voeg dan de boter toe en ga lekker met je handen (die je natuurlijk wel hebt gewassen) alles mengen tot een soepel deeg en maak er een bal van. Doe de deegbal in de folie en laat de bal 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden.

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Haal de bakplaat uit de oven en doe er bakpapier op. Op het schoongemaakte aanrecht doe je lekker wat bloem en rol de bal uit in grote rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Leg daarna de deeglap op de bakplaat en druk de amandelen erin. Laat je wel iemand helpen? De oven is erg heet!
Bak de speculaas in ongeveer 25-30 minuten bruin en gaar. Haal de speculaas eruit en laat het goed afkoelen. Voordat je gaat eten kan je de speculaas in brokken breken.

 
Sinterklaas verhalen
Sinterklaas Kleurplaten
Sinterklaas Knutselen
 Sinterklaas liedjes
  Sinterklaas woordspel

Suggesties? Mail ze ons!