Sinterklaas recepten |
Pepernoten
Taaitaai
Kruidnootjes
Marsepein maken
De
Smulboot
Speculaaskruiden
maken
Zwarte
Pieten cake-jes
Room borstplaat
Speculaasbrokken
Boekentip:
Daar wordt aan de deur geklopt Ineke Verschuren |
Verhalen van onder andere Annie M.G. Schmidt, Mies Bouhuys en Paul Biegel over de Sint, die vergezeld van zwartepieten 's nachts over de daken rijdt en kinderen bezoekt. Natuurlijk ontbreken de bekendste sinterklaasliedjes niet, en de recepten van onder andere taai taai en pepernoten. |
Benodigheden:
Benodigheden:
Verwarm de oven voor
op 160 ºC.
Verwarm de honing
zachtjes en roer er de stroop door. Zeef de bloem en meng er de specerijen
en het rijsmiddel door.
Voeg er de inmiddels
afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit,
of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met margarine
ingevette bakplaat en bak het in een matig warme oven in circa 25 minuten
lichtbruin. Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in
te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.
Benodigdheden:
Benodigdheden:
Kneed alles goed door elkaar tot een bal.
De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te
voegen. Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan
je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor
groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.
Je kan er nu leuke dingen van maken zoals
poppetjes, diertjes, vruchten e.d.
Recept 2 Marsepein
Benodigdheden:
Recept 3 Marcepein
Benodigdheden:Zet de amandelen op met ruim koud water en laat ze aan de kook komen. Giet ze
af en overgiet ze met koud water. Pel de amandelen en droog ze. Maal ze in een
amandelmolen of vleesmolen zeer fijn.
Zeef de poedersuiker en voeg de gemalen amandelen, oranjebloesemwater en het
eiwit toe. Maal alles nog eens.
Verpak de marcepein in vochtig gemaakt bakpapier of folie en laat deze 1 nacht
rusten.
Kleur de marcepein eventueel met enkele druppels voedselkleurstof.
Als je een gelijke hoeveelheid amandelen en suiker neemt, krijg je een fijner
soort marecepein
Benodigdheden:
Van een plakje cake of ontbijtkoek, boter
en hagelslag maak je een lekkere smulboot.
Snij een plakje cake en snij er twee hoekjes
af zodat je een boot krijgt. Bewaar de hoekjes wel, want die heb je straks
weer nodig.
Smeer de zijkanten in met boter.
Doe op een bordje hagelslag en rol de
boterkant van de boot door de hagelslag.
Maak nu van de twee hoekjes, die je op
elkar plakt door er wat boter tussen te smeren, het dek van de boot.
Prik daar het vlaggetje doorheen en zet
er passagiers op van schuimpjes. En smullen maar!
Benodigdheden:
Doe alle kruiden is een bak en schud ze
door elkaar. Bewaar ze in een potje wat je goed kan afsluiten. Nu kan je
bijvoorbeeld kruidnootjes gaan maken.
Benodigdheden:
Maak en bak de cakejes zoals het beschreven
staat op het pak.
Terwijl de cakjes worden gebakken kan
je vast de chocoladeglazuur maken.
Maak nu van poedersuiker en water en papje.
Het moet een klein beetje dik worden, want je moet er straks gezichten
van maken. Als je de zwarte Pieten een gekleurd gezicht wilt geven doe
dan in plaats van het water, limonadesiroop door de poedersuiker.
Wanneer de cakejes overgoten zijn met
het glazuur kan je er gezichten op maken. Ogen kan je maken door twee mini
M&M's erop te plakken.
terug naar de receptenpagina
Benodigdheden:
Werkwijze:
Haal de bakplaat uit de oven en leg het bakpapier op de
bakplaat. De vormpjes een beetje nat maken en erop leggen. In een steelpannetje
de suiker en de roomboter al roerende op een laag vuur met een houten lepel aan
de kook brengen. De suiker moet smelten. Wanneer de suiker als een dunnen draad
aan de lepel blijft hangen de pan van het vuur nemen. Nu kan je de essence
erdoor doen.
Met de houten lepel blijf je goed roeren in de pan, het mengsel moet snel
afkoelen. Denk ook goed aan de randjes van de pan. Roer net zolang totdat je een
soort krassend geluid hoort.
Doe dan het mengsel direct in de vormpjes, druk het iedere keer goed aan zodat
je mooie gevulde en vooral gladde vormpjes krijgt. Dit moet je wel een beetje
snel doen, want anders gaat het stollen.
Na ongeveer 15 minuten moet je de vormpjes omdraaien. Dit doe je door ze eerst
een beetje los te maken van het bakpapier. Het beste kan je dit doen door een
beetje heen en weer te gaan met de bakplaat. Draai de vormpjes om en laat deze
kant ook weer goed drogen. Na weer ongeveer 15 minuten kan je de vormpjes eraf
halen. Kijk wel goed of de borstpplaat helemaal droog is anders breken de
vormpjes en dat zou zonde zijn van al je werk.
Benodigdheden:
Werkwijze:
Doe in de kom het bakmeel, de suiker, het zout en de speculaaskruiden en meng dit goed. Voeg dan de boter toe en ga lekker met je handen (die je natuurlijk wel hebt gewassen) alles mengen tot een soepel deeg en maak er een bal van. Doe de deegbal in de folie en laat de bal 2 tot 3 dagen in de koelkast liggen. Hoe langer de bal in de koelkast ligt hoe lekkerder de speculaas zal worden.
Verwarm de oven
voor op 175 ºC. Haal de bakplaat uit de oven en doe er bakpapier op. Op het
schoongemaakte aanrecht doe je lekker wat bloem en rol de bal uit in grote
rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Leg daarna de deeglap op de bakplaat en druk de
amandelen erin. Laat je wel iemand helpen? De oven is erg heet!
Bak de speculaas in ongeveer 25-30 minuten bruin en gaar. Haal de speculaas
eruit en laat het goed afkoelen. Voordat je gaat eten kan je de speculaas in
brokken breken.
Suggesties? Mail ze ons!