Herfst
Recepten
Appelgelei
Ingrediënten:
-
1,5 l ongezoet appelsap
-
1,5 kg suiker
-
sap van 2 citroenen
-
geleermiddel
-
kaneel en gember
Benodigheden:
-
1 grote pan
-
potten met schroefdeksels
Voor mensen die van
zoet houden op hun boterham is deze gelei een delicatesse.
Eerst doe je citroensap,
het appelsap en de suiker in de grote pan, je roert het goed door elkaar
en je brengt het aan de kook onder voortdurend roeren. Voor het kookt,
voeg je het geleermiddel erbij en geraspte kaneel en gember naar smaak.
Als het mengsel
borrelt, giet je onmiddelijk over in de glazen potten, die je goed afsluit.
Daarna zet je ze
met de deksel op de tafel, dus ondersteboven, zodat de lucht die er nog
inzet kan ontsnappen.
Appelthee
Ingrediënten:
Benodigheden:
-
Theepot
-
Theezeefje
-
Theedoosje
Deze thee maak je van
appelschillen. Dus als je appelmoes hebt of gebakken appel, kun je van
de schillen nog eens een lekker drankje brouwen. Voor dit recept is het
echter wel belangrijk dat je de schillen van onbespoten appels gebruikt,
die je bovendien nog eens goed schoongemaakt hebt.
Eerst moet je de
schillen in de oven langzaam laten uitdrogen. Daarvoor spreid je ze uit
op een bakblik dat je in de over zet van 50 tot 80 graden. De overduer
laat je op een keirtje zodat de vochtige lucht kan ontsnappen. Zo nu en
dan draai je de schillen om, want anders loop je de kans dat ze geroosterd
worden, wat niet de bedoeling is.
Als je thee wilt
maken, neem je een handvol gedroogde schillen en giet je er een liter kokend
water overheen. Dit laat je 10 minuten trekken en giet je vervolgens door
een zeefje. Hoe droger de schillen, hoe frutiger de thee smaakt.
In een goed afgesloten
doos kunnen de schillen meerdere weken bewaard worden, zonder dat zij hun
smaak verliezen.
Gebakken
appeltjes met vulling
Ingrediënten
per appel:
-
1 theelepel gemalen
hazelnoten
-
1 theelepel rode marmelade
-
1 theelepel suiker
-
1 theelepel rozijnen
-
(eventueel vanillesaus)
Benodigdheden:
-
1 appelboor
-
Aluminiumfolie (15 x
15 cm)
-
Bakblik
Dit gebakken appeltje
smaakt heerlijk en is helemaal niet moeilijk te maken.
Je begint de appel
heel goed schoon te maken en af te drogen. Daarna verwijder je het klokhuis
met een appelboor.
Dan zet je de appel
op de aluminiumfolie en vul je hem met de hazelnoten, de marmelade, de
suiker en de rozijnen. Daarna pak je de hoeken van de folie bij elkaar
en druk je ze goed samen zodat het pakje goed dicht is. Je zet het op het
bakblik De appel wordt in 35 tot 45 minuten gaar in een oven van 250 graden.
Ondertussen maak
je de vanillesaus klaar.
Smaakt lekker bij
dit gevulde appeltje!
Kleurplaten
Lees
mee
Knutselen
Herfstliedjes
Nieuwe liedjes
terug naar Pinkelotje
Suggesties? Mail ze ons!