Drie Koningen valt op 6 januari.
Als traditie wordt er een Driekoningentaart, ook wel Frangipane-taart genoemd, gebakken.
Deze wordt ook vaak Driekoningenkoek, Bonenkoek of Koniningsbrood genoemd.
Hierin wordt een (ongekookte) boon verstopt.
Degene die deze vind in zijn of haar stukje taart, is de 'Koning' van die avond.
De 'Koning' mag een kroon dragen en bijvoorbeeld bepalen wat er gegeten wordt en wat voor activiteiten er gedaan worden, zoals spelletjes spelen of een film kijken.
Het recept voor een Driekoningenkoek is heel simpel
Je kan er ook een amandel of koffieboon voor gebruikt in verstoppen.
De avond voor Drie Koningen (5 januari) heet Dertienavond.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Let op! De oven wordt heet.
Laat een volwassene helpen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe het amandelmeel, de suiker, de eieren, de boter en citroenrasp in de schaal en mix het met de mixer of meng alles lekker met je schone handen tot een romige crème.
Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van ongeveer 20 cm en een cirkel van ongeveer 24 cm.
Je kan 2 verschillende maten van borden gebruiken.
Deze kan je dan omtrekken op het bladerdeeg.
Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
Verdeel de amandelcrème over de cirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1 tot 2 cm vrij.
Druk dan de amandel of de boon op een plek waar je maar wilt.
Bestrijk de rand van het deeg met het bakkwastje een laagje eidooier.
Hierdoor wordt de bovenkant mooi glimmend en krokant.
Leg de grote bladerdeegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje.
Zo kan er eventueel wat stoom ontsnappen.
Hierdoor wordt je taart mooier gebakken en dan blijven de balderdeegcirkels aan elkaar plakken.
Maak met een mes een mooi patroon in de bovenste bladerdeegcirkel.
Doe dat heel voorzichtig en niet helemaal door tot aan de vulling.
Bestrijk de taart met de rest van het eidooier.
Bak de driekoningentaart in ongeveer 30 minuten gaar, knapperig en mooi bruin.
Laat het eerst afkoelen voordat je gaat kijken wie er de koning mag zijn!
Van de restjes bladerdeeg kan je allerlei andere lekkere dingen maken zoals kaasbroodjes of je draait het bladerdeeg en doet er wat geraspte kaas overheen.
Bak dit lekker mee op dezelfde bakplaat.
Zo hoef je niets weg te gooien en staat de oven ook maar 1 keer aan.
Als knutsel is een simpele kroon voor de Koning leuk om te doen.
Print de mal uit, knip deze uit en trek het over op het karton.
Door de mal tegen het overgetrokken deel te leggen en deze er tegenaan te leggen en weer over te trekken maak je de hoofdband af.
Nu kan je de kroon gaan versieren met bijvoorbeeld glitters.
Of je kleurt het mooi of tekent er iets op.
Pas het om je hoofd en gebruik dan de plakband om de kroon dicht te plakken.
Even laten drogen en klaar is je kroon.
De drie koningen komen op bezoek
Wij komen van Oosten, wij komen van ver.
A la berline postiljon!
Wij zijn er drie koningen met een ster.
A la berline postiljon.
Van cher ami tot in de knie.
Wij zijn drie koningskinderen.
Sapater trok naar Vendelo, van cher ami.
Wij hebben gezongen al voor dit huis.
A la berline postiljon!
Geef ons een penning,
dan gaan we weer naar huis.
A la berline postiljon!
Van cher Ami, tot in de knie;
wij zijn drie koningskinderen.
Sa, pater trok naar Vendelo,
van cher ami.
Driekoningen, geef mij een nieuwe hoed
Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed.
Mijn oude is versleten. Mijn moeder mag 't niet weten.
Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed
Suggesties? Mail ze ons!